Taşıt Kredisi Nasıl Alınır? Günümüzde artan döviz fiyatlarıyla araba almak oldukça güç hale geldi. Taşıt almak isteyenler sıklıkla bankalardan kredi çekmeyi tercih ediyor. Bankalar taşıt kredisi imkanı sunarak tüketicilerin taşıt alımlarında finansal destek sağlıyor. Peki taşıt kredisi nedir, taşıt kredisi nasıl alınır?
Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?
Motorlu taşıt satın almak için taşıt kredisine başvurmak sıklıkla kullanılan bir yöntem olsa da bankalar herkese bu krediyi vermezler. Kredi alabilmek için öncelikle bazı koşulları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar başvurulacak bankaya, aracın niteliğine, kredi çekmek isteyen kişiye, kişinin kredi notu gibi bilgilere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bankanın gerektirdiği şartları sağlamanız durumunda birtakım belgeleri ve bilgilerinizi bankayla paylaşmalısınız. Süreç başarılı olduğunda taşıt almak için bankadan aldığınız finansal değeri makul taksitlendirme oranlarıyla zamanla geri ödersiniz.
Taşıt Kredisi Alma Şartları
Taşıt kredisi farklı kategorilerde motorlu araçları alabilmek için bankaların müşterilerine sunduğu bir imkandır. Sıfır veya ikinci el otomobil, motosiklet, ticari araç, tekne gibi farklı araçları satın almak için kredi başvurusunda bulunulabilir.
Bankalara başvuru yapmak için karşılamanız gereken bazı taşıt kredisi alma şartları bulunmaktadır. Bankaların genelinin olarak karşılamanızı beklediği şartlar şunlardır:
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- En az 3 aydır devam eden SGK kaydı
- Aktif olarak çalışıyor olmak, SGK kaydının devam etmesi
- Belgeyle ispatlanabilecek gelirin kredi taksitlerini karşılayabilecek miktarda olması
- Kredi notunun risksiz grupta yer alması
- Krediyle alınmak istenen taşıtın ipotek ya da rehin durumunda olmaması
- İkinci el araç için aracın yaşının belirlenen değeri aşmıyor olması
İkinci El Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?
Taşıt alımında finansal destek sağlayan ikinci el taşıt kredisinde kredi verilirken aracın satış fiyatı yerine güncel piyasadaki kasko değeri göz önünde bulundurulur. Taşıt Kredisi Nasıl Alınır? Bu sebeple bankadan alınan kredi aracın tüm ücretini karşılamayabilir.
İkinci el araç alımları için çekilecek kredilerde aracın yaşı önem taşımaktadır. Bankalar kredinin vade süresi ile araç yaşını topladığı için çoğunlukla 4 yaştan büyük taşıtlar için kredi verilmez.
Taşıt kredisi ipotekli bir finansal üründür. Bankadan aldığınız taşıt kredisi ile aracın üzerine ipotek konur. Borcu ödemeniz halinde ipotek kaldırılmaktadır. Ayrıca kredi şartı olarak araca kasko yapılması gereklidir.
Taşıt Kredisi Başvuru Süreci
Taşıt kredisi başvuru süreci ve istenen belgeler aracın ikinci el veya sıfır olmasına göre farklı şekilde işler. Evraklar araç türünün yanı sıra bankaya ve tüketicinin özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Tüketicinin konumuna göre gerekli belgeler genellikle şu şekildedir:
- Özel Sektör Çalışanları
- Proforma fatura veya araç ruhsatı
- İkametgâh
- Maaş bordrosu ve bulunuyorsa ek gelir belgesi
- İşyeri imza sirküsü
2.Kamu Çalışanları
- Proforma fatura veya araç ruhsatı
- İkinci el araçlar için araç ruhsatı
- Maaş bordrosu ve bulunuyorsa ek gelir belgesi
3.Emekliler
- Proforma fatura ya da araç ruhsatı
- Emekli aylığı dökümü
- Bulunuyorsa ek gelir belgesi
4.Serbest Meslek Sahipleri
- Proforma fatura veya araç ruhsatı
- Ticaret sicil gazetesindeki kuruluş ilanı fotokopisi veya güncel vergi levhası
- Bilanço ve gelir tablosu
Taşıt Kredisi Faiz Oranları
Kredi borcunuzun taksitlerinizin belirlenmesinde bankanın belirlediği taşıt kredisi faiz oranları önemli rol oynar. Bankalar kredi miktarı, vade sayısı gibi etkenleri göz önünde bulundurarak faiz oranı hesaplar. Aracın ikinci el veya sıfır durumda olması faiz oranını etkileyen faktörlerdendir.
Taşıt Kredisi Yapılandırma
Taşıt kredisi borcunuzu ödemekte sorun yaşamamak ve gecikme sonrası yasal takibe uğramamak için bankanızdan taşıt kredisi yapılandırma talep edebilirsiniz. Taşıt Kredisi Nasıl Alınır? Borç yapılandırma işlemiyle tüketicilere borç ödeme konusunda kolaylık sağlanır.
Bankalar kredi ödeme konusunda sunduğu kolaylık karşısında bir miktar faiz aldıkları için toplam borcunuz bir miktar artış gösterir. Taşıt kredisi yapılandırma işleminde faiz uygulandıktan sonra oluşan yeni tutar taksitlendirilerek ödeyebileceğiniz miktarlarda aylık bir ödeme planı hazırlanır. Böylelikle aylık gelir düzeyinize göre borcunuzu yapılandırarak daha rahat ödeme yapma imkanı bulabilirsiniz.
Taşıt Kredisi Borcu Geciktirilirse Ne Olur?
Bankalardan aldığınız taşıt kredisi borcunu ödemediğiniz ya da ödemeyi geciktirdiğiniz takdirde birtakım sorunlarla karşılaşırsınız. Peki taşıt kredisi borcu geciktirilirse ne olur?
Taşıt kredi borcunuzu geciktirdiğiniz her gün için günlük faiz işleneceğinden borcunuz artmaya devam eder. Bir taksiti geciktirmeniz halinde banka mail ya da sms yoluyla bilgilendirme yaparak ödeme talep eder. İkinci taksiti geciktirmeniz durumunda sms ve mailin yanı sıra arama yoluyla da bilgilendirme sağlayarak ödeme ister. Taşıt Kredisi Nasıl Alınır? Üst üste üç taksiti de ödememeniz halinde banka hakkınızda yasal takip başlatır. Hakkınızda yasal takip başlatılması sonrası borca faiz işlemeye devam eder. Ödeme yapmamanız durumunda bankalar borcu hukuk bürolarına veya varlık yönetim şirketlerine devrettiğinden ödemeyi devralan kuruma yapmanız beklenir.
Borcun hala ödenmemesi halinde ilk olarak maaşınıza haciz gelir. Borcun tamamı bitinceye kadar maaşınızın bir kısmı hesabınıza geçmeden kesintiye uğrar. Maaşın borcu karşılamaması durumunda ise gayrimenkullere veya ikamet ettiğiniz adrese haciz gelir. Bu durumda şahsınıza ait mallara el koyulabilir.