Poliüretan İzolasyon ve Özellikleri
Poliüretan köpük izolasyon her türlü yüzeye, oranlayıcı makinalarla püskürtülerek uygulanmaktadır. Zemine 0 yapışkanlı, ek yeri ve ısı köprüsü oluşturmayan yatay ve düşey alanlara bile hızlıca uygulanabilen bir maddedir. Yüksek değerde ısı, ses ve su izolasyonu sağlar ve çok hafif esnektir. Ortalama 2,5 cm kalınlığında bir yalıtım malzemesidir. Dünya da kabul edilmiş geçirgenliği en düşük iletkendir. (0,022 wd/mk).
Nerelerde Kullanılır?
Günlük hayatımızda hemen hemen her yerde kullanılmasına rağmen farkında olmadığımız Poliüretan, karbamat bağlantıları içeren organik üniteler zincirinden oluşmaktadır. Almanya’da 1937 yılında otto bayer tarafından bulunmuştur. İlk üretildiği dönemde iki çeşidi bulunur. Poliüretan köpük ‘ün sert olanı 1947 yılında, esnek poliüretan köpük ise 1954 yılında üretilmiştir. 1960 lı yılların başında ise yarı sert poliüretanın üretilmesi ile bu köpük türü otomobil sanayinde yaygınlaşmıştır. Günümüz de ise poliüretan köpüğün yaklaşık 11 bin çeşidi bulunmaktadır. Poliüretan daha çok otomotiv, sünger, ayakkabı, taşıma, yalıtım, mobilya, tekstil, boya, elektronik eşyaların üretiminde kullanılmakta, aynı zamanda da sağlık sektöründe de yer bulmaktadır. Ancak poliüretan inşaat ve yapı sektöründe yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Poliüretan köpüğün uygulama alanları köpüğün kimyasal yapısına göre farklılık gösterir. Poliüretanın oluşumuna kadar üç aşama kaydedilir. Bunlar;
- Kremleşme süresi
- Jelleşme süresi
- Dokunma süresi
Bu tanımlanan sürelerin tamamlanmasıyla poliüretan köpük meydana gelir. Ancak 24 saat bekleme süresi sonunda reaksiyon tamamlanmaktadır. Poliüretan köpük üzerine yapılacak tüm işlemler öncesinde 24 saat proses şartlarında beklenip yapılmalıdır.