1. Haberler
  2. Otomobil
  3. Kaygan Zeminde Araç Kontrolünü Sağlama

Kaygan Zeminde Araç Kontrolünü Sağlama

featured

Kaygan Zeminde Araç Kontrolünü Sağlama Son yıllarda güzelleşen ve düzleşen asfalt yollar ile şoförler araçlarını gayet rahat bir şekilde kullanabilmektedir. Bu konfor her ne kadar güzel bir özellik gibi gözükse de aslında durum karlı ve soğuk havalarda tam tersine dönüyor.

Özellikle kış aylarında yağan yoğun kar durumunda bu pürüzsüze yakın olan asfaltların üzerinde büyük ve sert kar kütleleri olabiliyor. Eğer bu yoğun kar yağışının ardından bir de don olayı olmuşsa o asfaltın üzerinde buz olması kaçınılmazdır. Acemi veya usta olsun, tüm şoförlerin korkulu rüyası olan bu buzlu zeminde araç kullanmak için öğrenmeniz gereken birkaç husus var.

Aracınızı Buzlu Zeminlerde Yavaş Kullanmaya Özen Gösterin

Buzlu zeminlerde düşmemenizi ve kaymamanızı sağlayan sürtünme kuvveti olmadığı için, aracı kontrol etmeniz de oldukça zorlaşır. Bu sebeple buzlu olan yollarda araçla yüksek hızlar yapmamak, virajlara daha kontrollü girmenize ve ani bir durumda daha güvenli bir hamle yapmanıza yardımcı olacaktır.

Özellikle soğuk havalarda rüzgârın çok olabileceği viyadük, köprü gibi yerlerde de hızınızı düşürmelisiniz. Çünkü bu bölgeler, soğuk rüzgârdan daha çok etkilendiği için diğer yollara göre daha çabuk buzlanır.

Kış Gelir Gelmez Kış Lastiklerinizi Taktırmaya ve Kullanmaya Gayret Edin

Kış lastikleri sürtünmenin minimum olduğu düz zeminde sizin sürtünme yaratmanıza, yani kontrolü daha rahat sağlamanıza yardımcı olacak bir yapıya sahiptir. Kış aylarında yazın kullandığınız lastiklerle yokuş yukarı çıkmaya çalışırsanız kazaya davetiye çıkarırsınız. Öyle ki kar yağışı olan günlerde düz yolda bile kaza yapma riskiniz çok yüksektir. Eğer ne zaman kış lastiği taktırmanız gerektiğini merak ediyorsanız, bunun cevabı “hava sıcaklığı 6-7 santigrat altına düştüğü zaman” olacaktır.

Olası Sorunlara Karşı Ekipman Kontrolünüzü Yapmalısınız

Özel arabanızda bulunması gereken eşyalar; ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, reflektör, bijon anahtarı, zincir, seyyar lamba, takım çantası gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin yanı sıra sorun çıkması halinde araçta çekme halatının olması, takoz bulunması ve sileceklerden problem çıkması halinde araçta yedek silecek de bulunması gerekir. Yola çıkmadan önce sis lambalarının ve farların düzgün bir şekilde yanıyor olması gerekir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!