Grafik Tasarım Nedir? Grafik Tasarımının ne olduğuna dair birçok kafa karışıklığı vardır. Ve bu karışıklığın giderilmesi için doğru ve açık şekilde Grafik Tasarımının ne olduğunu öğrenebilirsiniz.
Grafik Tasarım
Bir çeşit tasarım sanatı olan, uzun zamandır hayatın her alanında görülen Grafik Tasarım, özellikle yazılı basında kendini var eder. Kitaplar, dergiler, afişler, pankartlar hem yazılı hem de görsel anlamda oldukça dikkat çeker. Grafik Tasarımı, bir fikre veya herhangi bir görsele, estetik kaygı içerisinde, geliştirerek yaratıcı bir boyut kazandırır.
Günümüzde birçok alanda karşımıza çıkan Grafik Tasarımı, bu özellikleriyle diğer alanlardan ayrılır. Hayatın birçok alanında karşılaşılan Grafik Tasarımının tanımı, açık olarak bu şekildedir.
Grafik Tasarım Hangi Alanlarda Kullanılır?
Grafik Tasarımı alanı, her alan için uygun olmayabilir.
En çok kullanılan alanlar sırasıyla;
- Özellikle kitap ve dergi başta olmak üzere, baskı alanında oldukça sık kullanılır.
- Sinema sektöründe animasyon, iki veya üç boyutlu filmler, çeşitli kurgu oyunlarında dikkat çeker.
- Mimaride, tanıtım ve iç dizayn ile ilgili yaratıcı işlerde kullanılır.
- İllüstrasyon yapımında, seçilen temaya göre şekillerin, satırların, çizgilerin belirlenmesinde büyük öneme sahiptir.
Daha birçok, sanat alanıyla ilgili olan Grafik Tasarımı, öncelikli olarak bu alanlarda varlığını uzun süredir sürdürür. Grafik Tasarım Nedir? Özellikle geçmişten günümüze baktığımızda Grafik Tasarımının kendini var ettiği alanların bunlar olduğunu görülür.
Grafik Tasarım Terimleri Nelerdir?
Grafik Tasarımının, diğer sanat dallarında olduğu gibi belli başlı kullandığı bazı terimleri mevcuttur.
Bunları en çok kullanılanlara göre sıralarsak;
- Hizalama
- Simetrik
- Yakınlık
- Vurgu
- Hareket
- Oran
- Karşıtlık
- Denge
- Görüntü
- Ritim
Bunun dışında, ilgilendiği alana göre değişiklik gösteren işler veya eserler de mevcuttur. Örneğin bir evin içi ile ilgili Grafik Tasarımı yapılıyorsa, Mimari terimleriyle de ilgilenilir.
Grafik Tasarım Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Grafik Tasarım Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır? Grafik Tasarımı, sanılanın aksine geçmişi oldukça eskiye dayanan bir alandır. 2000’lerden itibaren sesini duyurmaya başlayan Grafik Tasarımının geçmişi ise şu şekildedir;
Grafik Tasarım günümüzde varlığını aktif olarak sürdürüyor olsa da, çıkış dönemleri oldukça eskiye dayanır. Bir düşünceyi yazılı veya görsel olarak, çeşitli alanların yöntemlerinden kullanıp ve ortaya çıkardığı ürünü veya eseri daha akılda kalıcı hale getirir. Bu yüzden varlığı, geçmiş içinde oldukça önemlidir. M.Ö. yapılmış mağara resimlerinde kanıtları bulunurken, yapılan araştırmalara göre yazının icadı ile yaklaşık olarak M.Ö. 4 yüzyılda kullanılmıştır.
Özellikle Sanayi Devrimi ile birlikte fotoğraf ve sinemanın keşfedilmesiyle dönemin yaşam merkezine girmeye başlamıştır. Resim sanatına olan ilginin azalması ve beraberinde gazetenin yaygınlaşması sonucu baskı, afiş vb. alanlarda oldukça sık kullanılmıştır.
Şuan, varlığını veya ne olduğunu anlamlandıramayan birçok bireyin olmasına rağmen, bu tasarım türünün geçmişi derindir.
Grafik Tasarımına Yakın Alanlar
Grafik Tasarım, ortaya çıkardığı eserlerde birçok alandan yararlanır. Bu da diğer alanlarla tanışmasına olanak sağlar.
Özellikle birbiriyle etkileşimde olan alanları sayarsak;
- Mimari
- Fotoğrafçılık
- Sinema
- Sanat Tasarımı
- Web Tasarımı
- Medya
- Yazarlık
- Endüstri Tasarımı
- Basım İşleri
- Tekstil
Yapılacak işe veya yaratıcılık isteyen birçok alan içinde kullanılır. Fakat en çok yukarıda bahsedilen alanlarla yakın ilişkisi vardır.
Ünlü Ve Başarılı Grafik Tasarımcıları
İsimlerini birçok sosyal medya veya internet, sanat vb. yayınlarda gördüğümüz sanatçıların ne iş yaptıkları bir çok insan tarafından bilinmez. Akla gelen ilk üçünü aşağıdaki sıralarsak;
Milton Glaser
26 Haziran 1929 yılında ABD’nin New York Şehrinde dünyaya gelen sanatçı, özellikle ‘ I Love New York‘ logosu, Bob Dylan posteri, DC Comics logoları en ünlü işleridir.
Susan Kare
Özellikle harf karakterleri konulu çalışmaları ile dikkat çeken sanatçı NeXT, Microsoft, IBM, Facebook ve Pinterest gibi büyük şirketlerde işleri mevcuttur.
Shepard Fairey
1970 doğumlu Amerikalı sanatçı, ‘Andre The Giant Has A Posse‘ isimli büyük kampanyasıyla tanınmayı başarır. Sanat yap savaş değil, Marianne, Başlıca Duvar Komisyonları gibi bir çok kitleyi etkilemiş çalışmaları vardır. Sıkı bir aktivist olan sanatçı eserlerinde de insanlığa dair, özgürlük ve savaş karşıtlığı temalarını kullanır.
Bahsedilen sanatçıların yaptıkları işler, bir çok anlamda kendilerinin önüne geçmiştir. Grafik Tasarım Nedir? İnsanların çoğu sanatçıları tanımasa da her yerde karşılarına çıkan görsel ve yazınsal olarak yapılan işlerini bilir.