1. Haberler
  2. Genel
  3. Ergenlik Sivilceleri

Ergenlik Sivilceleri

Ergenlik Sivilceleri
Ergenlik Sivilceleri

Ergenlik sivilceleri derinin artmış yağ salgısı sonrası yağ bezeleri iltihaplanmasıdır. İltihaba neden olan bakteri herkesin cildinde mevcuttur. Yağ salgısı fazlalığı ve yağ içerisinde oluşan değişiklikler bakterinin çoğalma nedenidir.

Ergenlik Sivilceleri

Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür? 14-16 yaş arası görülen akne genellikle erkek çocuklarında daha sık görülür. Kızlarda ergenlik sivilcesi daha küçük yaşlarda ortaya çıkar. Kızların daha erken girmesiyle bağlantılıdır.

Sivilce Oluşumu Nasıl Başlar? Deride ilk önce komedan denilen siyah ve beyaz yağlı kabartılar ortaya çıkar. Sıkılırsa kurtçuk şeklinde uzar. Belirtiler ilk olarak alında başlar. Daha sonra sırasıyla yanak, burun, çene, boyun ve nadiren de olsa gövdede hatta kalça bölgesinde de görülebilir.

Olumsuz Etkileri Utanma duygusu uyandırabilir. Özel hayat, okul ilişkilerinde sıkıntılara yol açar. Kanama, kaşıntı, yanma gibi problemler oluşabilir. Kalıcı leke oluşumu en istenmeyen durumdur.

 Beslenme Şekli Etkili Midir?

Kalori alınımının durdurulması ve fazla kilolardan kurtulmak tedavide başarıyı artırır. Gençlerin büyüme ve gelişimine yararı olabilecek gıdalar protein, yağ, karbonhidrat, vitamin almaları, yeterli meyve ve sebze tüketimi doğru olur.

 Hangi Dönemlerde Daha Çok Artar, Neler Tetikler?

Kadınlarda adet öncesi sivilce fazlalığı beklenir. Terleme, nemli iklim sivilceyi artırır. Sürekli patates kızartmakta, fast-food restoranlarında çalışmakta sivilce şiddetlendirici olaylardandır. Kontrollü güneş ve deniz banyosu sivilce üzerinde olumlu etki gösterir. Sigaranın akneyi arttırdığı kanıtlanmıştır. Cilde sürülen yağlı kozmetikler pomad akne adı verilen sivilcelenme sürüne neden olmaktadır.

Sivilce  Nasıl Tedavi Edilir?

Ergenlik sivilceleri genellikle 4-6 yıl devam eder. Ergenlik Sivilceleri Tedaviye başlamış bir kişi varsa bunun uzun sürebileceği hakkında bilgi verilmelidir. Eğer hafif akne durumu söz konusuysa aşırı yağ temizleyici ve bakteri engelleyici yeterli olacaktır. İkinci aşamada yağ salgısı azaltıcı krem, jel ve losyonlar kullanılabilir. İyileşme olmazsa ağız yoluyla antibiyotik verilebilir.

 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Pes Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!