Bebek Ne Zaman Döner? Bebek hareketlenmeye başladıysa birçok annenin aklına ilk gelen soru ” bebekler ne zaman dönmeye başlar? ” oluyor. Bir anne olarak bu en doğal hakkınız. Artık etrafta yuvarlansa da keyifle izlesem diye iç çekiyorsanız merak etmeyin o minik beden hareket etmeye başladığı zaman bir daha durmayacak. Bebeğiniz hemen hemen başını tutmaya başladıysa, bir yerden destek alıp oturmaya başladıysa, dönmeyi ve yuvarlanmayı da yakın zamanda öğrenecektir.
Bebek Ne Zaman Döner?
Bebekler Kaçıncı Ayda Döner? Bebekler dördüncü ay itibarı ile dönmeye başlayabilir. Bazı bebekler de bu durum daha erken görülse de bazı bebeklerde de altıncı aya doğru gözlemlenebilir. Yani bebeğiniz dördüncü ayı bitirdiğinde dönmeye başlamadıysa endişelenmenize gerek yoktur. Yakın zamanda bazı girişimleri olacaktır ve her an dönmeye başlayabilirler.
Prematüre Bebekler Ne Zaman Döner?
Prematüre bebekler doğduklarında kas ve sinir sistemleri diğer bebekler gibi çalışmadığı için akranlarından daha geç bu olguya sahip olabilirler. Bunu içinde en ideal süre dokuzuncu aydır. 9 aylık bir prematüre bebek, kendi vücut ağırlığını taşıyabiliyorsa dönebilir.
Bebekler En Geç Ne Zaman Döner?
Normal şartlarda bebekler dördüncü ay itibarı ile başlayan bu sürecin altıncı ayı bulmasında bir sorun yoktur. Eğer bebek prematüre olarak doğdu ise bu süreç dokuz ayıda bulabilir. Fakat bebek normal doğdu ve altıncı ayıda geçti ise bir doktor ile konuşmanızda yarar var.
Bebek Dönmeyi Nasıl Öğrenir?
Bebeğin dördüncü ayının sonunda baş ve boyun kontrol yeteneği artar. Başını tam kontrol edebilmesi ile oturma, emekleme, dönme ve yuvarlanma eylemleri de gerçekleşmeye başlar. Karnının üzerinde kollarından destek alarak başlarını kaldırabilirler. Eğer bunu yapmayı başardı ise karın üstü yatan bir bebeği sırt üstü veya yan dönmüş bulabilirsiniz. Aynı şekilde sırt üstü yatan bir bebeği de karın üstü yatar pozisyonunda bulabilirsiniz. Baş ve sırt kontrolünü sağlayan bir bebek öncelikle önden arkaya doğru döner.
Bebeklere Dönmelerinde Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bebeğe biraz alan sağlayarak karın üstü yatırıp sırt üstü dönmesine pratik yaptırabilirsiniz. Döndüğü tarafa doğru bir oyuncak bırakarak hem dönmesini hem de yuvarlanmasını sağlaya bilirsiniz. Dönmek veya yuvarlanmak bizim için çok basit eylemler olsa da bebekler için endişe verici olabilir. Bu pratikleri yaparken onu her başarısında alkışlamalıyız.
Dönmeye başlayan bir bebeğin güvenliği de çok önemlidir. Yerden yüksek yerlerde tek başlarına bırakmamız çok doğru bir hareket değildir. Her ne kadar dikkat etsek bile bir anlık boşluğumuz da dönüp düşebilirler. Bu yüzden her şeyden önce güvenlik önlemlerini alıp bu pratikleri öyle yapmalıyız.