Akustik Performans Belgesi Nasıl Alınız 2017 senesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sunmuş olduğu Akustik Performans Belgesi, binaların gürültü ve sese karşı korunmasını amaçlamaktadır. Bu belge, binaları isteğine göre düzenlenmektedir. Huzurun sağlanması, sessizliğin ön planda olması ve özellikle binadaki insanların ruh sağlığını koruması açısından bu düzenlemeye gidildi.
Binalar eğer, gürültüye karşı önlem almadıysa, ruhsat alamayacak. Sessiz binaların olması için ise, binalara bazı akustik testler düzenlenecek. Yönetmeliğin kapsadığı gürültüler şunlardır:
Akustik Performans Belgesi Nasıl Alınız
-Komşuluk gürültüleri
-İklimlendirme
-Isıtma
-Asansör
-Çöp bacası
-Merdiven
Belirtilen bu gürültü unsurları bütün resmi ve özel yapıları kapsamaktadır. Yönetmeliğe göre, pencere, tesisat ve duvar gibi alanların ses yalıtım özelliğine göre dönmesi gerekiyor. Akçalı enerji olarak sizlere Enerji Kimlik Belgesi hizmetleri sunduğumuzu bilmenizi isteriz.
Mevcut ve Yeni Binalar
Binaların ses yalıtımı olabilmesi için, bölgesel gürültü haritasının çıkartılması gerekiyor. Bununla beraber doğru malzemeler seçilmeli. Yönetmeliğin belirlemiş olduğu bütün standartlar yeni yapılar için geçerli olacak. Ancak mevcut yapılarda bu sistem isteğe bağlı olarak uygulanacak.
Binaların yapım aşamasında gerekli olan akustik raporlar hazırlanacak. Yine isteğe bağlı olarak akustik performans raporları çıkartılacak. Bu belgeler ise uzmanlar tarafından oluşturulacak.
Akustik Rapor Hakkında
Akustik uzmanlarının hazırladığı raporların kapsamında şunların bulunması gerekmektedir:
-Mekânların gürültüye karşı ne kadar hassasiyeti olduğu hesaplanacak.
-Hedeflenen akustik kalite uygulanacak.
-Belirtilen sınır değerler tesisat projelerinde değerlendirilecek.
Akustik Projeler Nerelerde Uygulanabilir?
Akustik projelerin uygulanabilmesi için, binaların aşağıda özelliklere sahip olması gerekmektedir. İşte o binalar:
A ya da B akustik performansına sahip olmak isteyen binalar
Konser ya da dinleme salonları gibi özel dinleme alanları olan binalar
İnşaat alanının en az 2.000 metrekare olduğu binalar (Konut dışı ve iki kattan fazla olan binalar)
Çatı arası ve bodrum katının dışında 7 kata sahip olan binalar, değerli tüketicilerimiz yazımızı okuduğunuz için çok ama çok teşekkür ederiz.